Не все, що смачно, добре для здоров’я. Звісно, їжа повинна бути приємною на смак, викликати позитивні емоції і гарний настрій. Однак деяких продуктів краще уникати, адже деякі з них можуть навіть впливати на психіку. Про це пише Ukrhealth.
Як повідомляється, клініка Мейо в Аризоні виявила, що бобові, риба та шпинат покращують настрій.
Риба, горіхи та броколі роблять нас щасливішими
«Покращувачі» настрою включають рибу з великою кількістю жирних кислот омега-3 — оселедець, тунець або лосось. Оскільки сам організм не може виробляти незамінні жирні кислоти, вони повинні надходити з їжею. Дослідження показали, що жирні кислоти омега-3 можуть полегшити симптоми депресії, впливаючи на вироблення гормонів щастя серотоніну і дофаміну.
Постачальники білка — квасоля, сочевиця, волоські горіхи та яйця підтримують баланс серотоніну в рівновазі, тому що організм перетворює амінокислоту триптофан у гормон, що поліпшує настрій. Триптофан також важливий для ритму сну і неспання.
Шпинат і броколі багаті фолієвою кислотою. З нестачею вітаміну пов’язані порушення сну і депресія.
Сосиски, фаст-фуд і сир негативно впливають на настрій
Улюблений усіма твердий сир, процес дозрівання якого перетворює білок в гістамін, стимулює травлення і нервову систему, але і викликає тривожність, погіршує настрій. Оброблене м’ясо — сосиски, фаст-фуд чи напівфабрикати також негативно впливають на психіку.
Медичний факультет Університету Джона Хопкінса виявив зв’язок між обробленими продуктами й манією. Як показує дослідження, опубліковане в журналі Molecular Psychiatry, нітрати впливають на мікроорганізми в кишківнику і це, ймовірно, впливає на області мозку, які викликають психічні захворювання.
Ці сполуки утворюються, коли м’ясо консервується солінням, копченням, бродінням і т. д.
Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як депресивні меми можуть допомогти при лікуванні депресії.
Окрім того, стало відомо, як правильно пити воду з користю для здоров’я.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.