Гриби – натуральний продукт, який може замінити багато корисних продуктів. Зараз саме сезон збору грибів. Часто отруйні гриби можна сплутати з їстівними, їх вживання може призвести до отруєння чи навіть смерті. Тож актуальним є питання, як же правильно збирати гриби і не отруїтися ними.
Найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою. Досить з'їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.
Їстивні старі, недоварені і недосолені гриби нерідко викликають серйозні проблеми з травленням.
Хоча у людей, які регулярно вживають в їжу гриби, збільшується тривалість життя і зростає опірність організму до онкологічних захворювань, алергії, ревматизму і цукрового діабету, гриби вважаються важкою їжею, вони містять ферменти, які розщеплюють жири і клітковину. Всі гриби багаті фосфорною кислотою, яка необхідна нашому організму для зміцнення кісток і нервових волокон.
Якщо ви зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:
Відомо, що на Черкащині 51-річний мешканець с. Кочержинці Уманського району з’їв гриби підсливники (підвишні), які назбирав біля траси поблизу села.
Ще один випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими стався в Умані. 57-річні жительки Умані вживали невідомі гриби, схожі на шампіньйони, зібрані на території дачі однієї з них в с. Городниця Уманського району.
В обох випадках перші симптоми отруєння з’явились за кілька годин після вживання смажених грибів.
Зазначається, що багато їстівних грибів має отруйних двійників. Так, печериці їстівні мають отруйних родичів печерицю жовтошкіру, печерицю темнолускувату, маслюки звичайні – маслюків несправжніх. Такі популярні гриби-парасольки можна сплутати із отруйними видами, як-то гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, гриб парасолька коричнево-вишневий.
Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про масове отруєння на Вінниччині, внаслідок чого постраждали 15 дітей.
Крім того, ми писали, що у Чернівецькій області 5 людей знаходяться в реанімації через отруєння грибами.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.