Їжа, спожита донором перед здачею крові, має надзвичайно важливе значення. Навіть дрібний смаколик, з'їдений перед здачею, може вплинути на показники крові, через що донорство може бути неможливим. У МОЗ дали поради щодо харчування перед донацією крові.
Що рекомендують їсти перед донацією крові?
У день донації пийте багато води, солодкого чаю або компоту із сухофруктів.
За кілька годин до здачі крові з’їжте легкий сніданок: варені крупи на воді чи макарони без вершкового масла. Можна також з'їсти хліб, сушку, домашні сухарі, вівсяне печиво.
Дозволено нежирну пропарену рибу та відварене м'ясо. Проте деякі центри крові просять відмовитися від м'яса та риби вже напередодні донації – уточніть це, коли плануватимете здавати кров.
Важливо пити достатньо рідини до і після донації. Корисно збільшити споживання продуктів з високим вмістом заліза та вітаміну С.
Що не варто їсти перед донацією?
Їжа, алкоголь чи ліки можуть вплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від деяких продуктів.
За три доби:
За дві доби:
За півтори доби:
За добу до донації:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.