Держпродспоживслужба повідомила, що З серпня 2019 року були введені в дію норми Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», передає прес-служба відомства.
Закон встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов'язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.
Статтею 18 Закону України надаються роз’яснення, яким чином мінімальний термін придатності («краще спожити до…», «краще спожити до кінця…») зазначається і у чому його відмінність від дати «вжити до».
Основна ідея такого підходу полягає в тому, що на ринку існують швидкопсувні та більш небезпечні з точки зору мікробіології продукти, для яких має бути зазначена дата «вжити до». Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним. Водночас, є ряд продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні. Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…». Однак, як після закінчення терміну «вжити до…» так і термінів «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» продукти мають бути вилучені з реалізації.
Експерти проекту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин» разом з Директоратом безпечності харчових продуктів Мінекономрозвикту розробили доступну інфографіку про нові правила інформування споживачів про терміни придатності:
Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Держпродспоживслужба перевіряє виключно те, на що поскаржився споживач.