Харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення, можуть бути небезпечними для вживання. Якщо існує найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу, не треба її вживати. На цьому наголошують у МОЗ.
Так, там радять позбутися продуктів:
— з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
— у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
— у картонній упаковці;
— з негерметичною кришкою;
— консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
— консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.
Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.
Слід також ретельно очистити, промити чистою водою, а ще краще — дезінфікувати все, що використовуєте для приготування та прийому їжі.
Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:
— вимити все гарячою водою з мийним засобом;
— промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами;
— облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо;
Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:
— видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності;
— очистіть поверхню від бруду та мулу;
— помийте упаковки гарячою мильною водою;
— ополосніть її чистою безпечною водою;
— промийте окропом;
— додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб;
— ці консерви потрібно спожити якомога швидше.
Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно, закликають у МОЗ.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.