Існує чотири найпоширеніші види великодніх яєць. Про це повідомляє УП Життя, яке посилається на майстринь з писанкарства.
Перший вид великоднього яйця – це всім відома крашанка. Яйце, пофарбоване в один колір. Найчастіше його варять у лушпинні цибулі: тоді воно набуває червоного або яскраво-коричневого кольору.
Крапанка – яйце, на яке крапають воском, а потім його фарбують. Далі віск знімають і отримують візерунки у вигляді крапочок.
Дряпанка – це та сама крашанка, на якій гострим предметом видряпують орнамент.
Писанка – яйце, яке розписують воском і фарбують у різні кольори. У свою чергу писанка має кілька підвидів.
Наприклад, якщо яйце розписують воском, а потім поступово витравлюють оцтом, воно називається травленка. Візерунки під воском залишаються, а інші ділянки яйця стають світлішими та тоншими.
Інший підвид писанки – карбоване яйце, поширене на Волині та Поліссі. Щоб його виготовити, треба сире яйце розписати воском, потім зварити у цибулинні, щоб віск поступово зійшов. Візерунок тоді має вигляд жовтих слідів.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.