Скоро Великдень, а це означає, що досвідчені господині збирають секрети ідеальної паски на це свято: від правильної температури до набору якісних продуктів та секретів випікання.
Найскладніша частина всього процесу — підготувати тісто для паски. Щоб воно вийшло пухким, не потрібно шкодувати часу й сил. Вимішувати тісто для паски потрібно доти, доки воно почне відставати від рук, передає ТСН.
Також дуже важливо добре просіяти борошно. Щоб святкова випічка була максимально пухкою і повітряною, можна додати невелику кількість рому чи коньяку, якщо рецепт це дозволяє зробити.
Часто зовні паска вже виглядає готовою, але всередині тісто залишається сирим. Щоб уникнути проблеми, потрібно чітко дотримуватися всіх пунктів рецепту, випікати святковий десерт не менше 30 хвилин (якщо вага тіста менше 1 кг), 45 хвилин (якщо вага тіста 1 кг) чи 1 години (якщо вага тіста 1,5 кг). Можна орієнтуватися по тому, як тісто росте в духовці, якщо воно піднімається, то, відповідно, і рівномірно пропікається.
Невпевнені, що паска добре пропеклася? Її готовність можна перевірити за допомогою зубочистки. Акуратно встроміть її у випічку та вийміть. Суха зубочистка означає, що паска готова. Якщо ж ні — потрібно ще залишити її в духовці.
Насамперед дуже важливо добре прогріти духовку. Не можна ставити випічку до холодної духовки, тому що вона може "впасти" у процесі випікання. А під час різкого збільшення температури боки і поверхня паски пригорають. Тому фахівці радять розігрівати хоча б до температури 150-170 градусів. Щоб святкова випічка не була сухою, поставте до духовки додатково ємність із водою.
Якщо помітили, що паска почала пригорати згори, одразу зменште температуру на 20 градусів, а потім прикрийте верхівку випічки фольгою чи вологим пергаментом.
Щоб тісто добре підійшло, потрібно, щоб всі інгредієнти і саме приміщення, де ви будете випікати святковий десерт, не були прохолодними. Оптимальною вважається температура повітря близько 25 градусів. Залиште тісто в тихій кімнаті без протягів і зайвих шумів.
Що робити, щоб паска не просіла в духовці? Ця проблема також часто трапляється, навіть тоді, коли всі пункти рецепту були ретельно виконані. Не варто відчиняти дверцята духовки доти, доки паска повністю не пропечеться.
Навіть паперові форми перед випіканням паски потрібно обов'язково змащувати всередині маслом, смальцем чи олією. Також не варто одразу після випікання виймати випічку. Зачекайте, поки вона охолоне.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.