23:45, 29 листопада 2022
Важливо мати в запасі продукти тривалого зберігання.
Фото: depo.ua
Багато хто вже зробив запаси їжі на випадок складної ситуації, яка може виникнути під час зими та через масовані атаки ворога. При цьому необхідно пам’ятати, що запаси їжі можуть принести не тільки користь, а й стати небезпечними через неправильне зберігання. Якими продуктами запастися, розповіли у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
Подбайте про поживні харчі тривалого зберігання. За потреби їх можна взяти з собою в укриття. Бажано, щоб ці продукти не потребували багато води для приготування.
сублімовані продукти (каші, супи, локшина);
консерви м’ясні, рибні, овочеві;
хлібці та печиво;
горішки;
шоколад;
сухофрукти.
Також подумайте, які продукти споживаєте ви та ваша родина. Зробіть триденний продуктовий запас для дому.
Навіть за умов відсутності електрики тримайте їжу в холодильнику: він ще кілька годин після відключення зберігатиме холод. Намагайтеся якомога менше відчиняти дверцята. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються.
Якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати надворі або балконі.
Як при відключеннях електрики не натрапити в магазинах на зіпсовані продукти:
- В умовах віялових та екстрених відключень електроенергії збільшився ризик придбати зіпсовані продукти, які зберігалися в неналежних умовах – без дотримання встановленої температури охолодження
- Якщо у вашому районі відключення енергії за графіком, при виборі магазину радимо перевіряти адресу магазина в графіку вимкнень світла на сайтах постачальників. Найкращий варіант – магазин, будівля якого розміщена на одній лінії з об’єктом критичної інфраструктури, де вимкнень або не буває, або вони відбуваються рідше, ніж на інших лініях. У таких випадках менший ризик натрапити на продукти, умови зберігання яких були порушені через вимкнення з мережі холодильників і морозильних камер.
- Якщо поруч немає магазинів, у яких не вимикають світло, знайдіть той, де власники встановили генератор.
- Купуйте передусім ті харчові продукти, які виготовлені нещодавно і якнайменше зберігались у закладах торгівлі.
- Намагайтесь купувати харчові продукти в закладах, де більший товарообіг (більша кількість покупців), а відповідно і графіки поставок від виробників швидкопсувної їжі частіші.
- Звертайте увагу на завантаженість холодильників харчовими продуктами. Перевантажене холодильне обладнання, де немає циркуляції повітря, не здатне тривалий час після знеструмлення утримувати температуру.
- Уникайте придбання продуктів з переліку таких, що за відсутності електроенергії псуються першочергово.
- Завжди звертайте увагу на дату пакування, кінцеву дату для вживання й умови зберігання (порівнюйте, чи те, що рекомендовано на етикетці, збігається з умовами, у яких ці продукти зберігаються в магазині).
- Уникайте продуктів “за пів ціни”, у яких уже минає термін придатності. У сучасних реаліях ризик, що продукт уже зіпсувався, вищий.
Які продукти псуються першочергово та яка існує альтернатива:
- Охолоджене м’ясо. Якщо сумніваєтеся в його якості, надавайте перевагу замороженому м’ясу. Однак за умови, що воно не встигло розморозитися й не має ознак зіпсованого.
- Готова їжа. Небажане її зберігання без холодильника понад 2 години.
- Варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки, варена ковбаса). Як альтернативу обирайте копчену ковбасу або сиров’ялену, запаковані у вакуумі.
- Ваговий кисломолочний сир. Надавайте перевагу сиру у вакуумній упаковці.
- “Молочка”. Замість молока в пляшках з коротким терміном зберігання обирайте молоко в “тетрапаках”, яке може зберігатися без холодильника.
- Риба і рибні продукти.
- Кондитерські вироби (тістечка, торти, муси). Натомість оберіть цукерки, батончики, печиво, які не потребують особливих умов для зберігання.
Як зберегти їжу вдома в умовах вимкнення електроенергії:
Стежте за температурою в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Однак навіть за умов відсутності електрики холодильник ще кілька годин після відключення зберігатиме холод. Намагайтеся якомога менше відчиняти дверцята. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються.
Якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати надворі.
Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність.
Їжу, що швидко псується, купуйте маленькими порціями.
Якщо у вас в запасах залишився шматок м’яса чи риба, краще зготувати його (за умови, що у вас газова плита або є альтернативні методи для приготування їжі, наприклад, мангал у дворі). А якщо ви хвилюєтесь, що не встигнете з’їсти, розділіть страву із кимось, наприклад, із сусідами.
Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
Раніше ми писали, як допомогти холодильнику тримати холод.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.