Дослідження показали, що українцям хронічно не вистачає вітаміну D. Майже півроку (із жовтня до квітня) у нас немає достатнього ультрафіолету, тому вітамін D не утворюється у шкірі, – повідомляє «Факти».
Цей важливий вітамін впливає на всі процеси в організмі. Спочатку його активно досліджували ортопеди у зв’язку із остеопорозом. У людей із нестачею вітаміну був виражений остеопороз, тож лікування включало вітамін D.
Наразі, з початком епідемії Covid-19, ми дізналися, що вітамін D впливає не тільки на кістки, але й на стан імунітету. Люди, які мають нормальний рівень вітаміну D, переносять Covid-19 легше. А у тих, хто потрапляв до реанімації, рівень вітаміну був занизьким.
В організмі вітамін D виробляється під впливом ультрафіолетових променів або надходить до нього з продуктами харчування чи дієтичними добавками, ексклюзивно розповів Фактам ICTV лікар-гастроентеролог, дієтолог, к.м.н. Олег Швець.
– Доведено, що дієтичні добавки з вітаміном D знижують запальні процеси у суглобах при ревматоїдному артриті, – зауважив дієтолог.
Рекордсменами за вмістом вітаміну D є:
Збагачена вітаміном D їжа – основне його джерело у раціоні. Так, майже усе коров’яче молоко збагачене приблизно 120 МО вітаміну D на одну чашку.
Апельсиновий сік вранці збільшує споживання вітаміну D. Одна чашка збагаченого апельсинового соку містить близько 100 МО вітаміну D.
Деякі злаки також збагачені вітаміном D. Якщо вони ще й залиті збагаченим молоком, виходить подвійна доза вітаміну D.
Однак при найближчому погляді на продукти, що містять вітамін D, побачимо, що серед них є алергени (яйця та апельсини) і жирна риба, яка не завжди гарної якості, та й ціна кусається. Особливо багато зауважень до печінки тріски (вона задорога і часто підроблена).
Тож які продукти можуть стати постійним і гарантованим постачальником вітаміну D в організм?
– Дефіцит вітаміну D асоційований із багатьма проблемами – від погіршення здоров’я кісток до зростання вразливості до інфекцій, включаючи Covid-19, – зауважив Олег Швець.
Проблему можна вирішувати двома шляхами:
індивідуальною профілактикою (вживання дієтичних добавок з вітаміном D);
масовою профілактикою шляхом фортифікації (збагачення) харчових продуктів вітаміном D.
Найбільший досвід такого виду профілактики дефіциту вітаміну D накопичений у Канаді та США, де все молоко збагачене цим вітаміном.
– Украй важливо, щоб носієм був продукт, який постійно споживається більшістю населення, і в обігу був лише його фортифікований варіант. Тоді досягається мета масової профілактики дефіциту вітаміну D, – пояснив Олег Швець.
Над цим замислилися й українські геронтологи. І ось – Евріка! – хліб. Хліб завжди є на столі в українців, до нього особливе ставлення у нашого народу.
І в київському Інституті геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова розробили інноваційну технологію та рецептуру із виготовлення хліба з вітаміном D.
Про це ексклюзивно розповів Фактам ICTV вчений секретар інституту, к.м.н. Віктор Холін.
– Оскільки хліб вживають регулярно, щонайменше тричі на день, це дасть можливість підтримувати нормальний рівень вітаміну D протягом тривалого часу, – пояснив учений.
Проте, нарікає вчений, виробники поки що не відгукнулися на пропозицію розробників.
Шкода, адже у Нідерландах, наприклад, пекарі майже сім років працювали над спеціальною лінією для випікання хліба із вітаміном D.
Високий вміст вітаміну D у хлібі підтвердили експерти. Так що добову дозу можна отримати з декількома скибочками.
Компанія, яка виробляє такий хліб, використовує ультрафіолетове світло, щоб додати вітамін D в його скоринку на завершальному етапі випічки. У пекарні стверджують, що світло реагує на конкретну сировину, але на що саме, замовчують.
Це цікаво
Зараз хліб збагачують вітамінами В1, В2, В6, ніацином, фолієвою кислотою, бета-каротином, залізом, кальцієм, харчовими волокнами.
Сіль – йодом і фтором.
Соки, сухі концентрати для приготування напоїв – вітамінами С, В1, В2, В6, В12, В3, ніацином, фолієвою кислотою, біотином.
Яйця курячі – йодом, селеном, вітамінами групи В, вітамінами А, С, РР, фолієвою кислотою.
Молоко та кисломолочні продукти – вітамінами С, А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, В3, ніацином, фолієвою кислотою, пробіотиками, пребіотиками.
Кондитерські вироби для дітей – вітамінами С, В1, В2, В6, В3, фолієвою кислотою, кальцієм та залізом.
Сухі сніданки, хрусткі кукурудзяні пластівці, каші моментального приготування – вітамінами С, А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, В3, кальцієм, залізом, харчовими волокнами.
Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що три райони Києва стали лідерами по захворюваності на COVID-19.
Додамо, ми писали про те, які реакції організму на вакцинацію є нормальними.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.