Українцям, які святкують Різдво за юліанським календарем, 7 січня, варто пам'ятати про Різдвяний піст. Він починається з 28 листопада і триватиме до самого Святвечора — 6 січня.
У народі піст прийнято називати Пилипівкою, адже його початок за юліанським календарем - після дня на честь святого апостола Пилипа, тобто 27 листопада.
На Пилипа ще можна їсти м'ясо і молочні продукти, а вже після нього на це накладається табу.
Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкова, льняна, гарбузова олії, насіння льону, кунжуту.
Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо, бобові. В деякі святкові дні дозволено їсти рибу.
Харчування в піст по днях в Різдвяний піст:
28-29 листопада - будь-які види риби, каша без масла;
30 листопада - продукти рослинного походження;
1-2 грудня - овочі з грибами, каша з додаванням олії;
3-4 грудня - риба, крупа з маслом;
5 грудня - фрукти з овочами, крупа;
6 грудня - риба, горіхи, овочі, каші;
7 грудня - рослинна їжа;
8-9 грудня - рослинна їжа з маслом;
10-11 грудня - рибні страви, овочі;
12 грудня - овочеві супи, фрукти;
13 грудня - рибні страви з овочами;
14 грудня - супи з крупою і овочами;
15 грудня - рослинна їжа з додаванням олії;
16 грудня - фрукти, тушковані овочі;
17-18 грудня - рибні страви з гарніром з овочів;
19-20 грудня - будь-яка риба, фрукти, крупи з маслом;
21 грудня - рослинна їжа;
22 грудня - гриби, овочеві рагу, каша з маслом;
23 грудня - овочі без масла, супи;
24-25 грудня - гаряча рослинна їжа з рослинною олією, риба;
26-29 грудня - будь-які каші з додаванням олії;
30 грудня - рослинна їжа;
31 грудня - фрукти, овочі, горіхи, ягоди;
1 січня - пісна каша без масла;
2 січня - тільки сухофрукти, горіхи;
3 січня - сирі і печені фрукти з овочами;
4 січня - тільки сухофрукти, горіхи;
5 січня - супи на овочевому бульйоні, овочі на пару;
6 січня - тільки сухофрукти, горіхи.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.