Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло на розгляд Кабміну проект Постанови, якою на період карантину пропонується обмежити граничний рівень торговельної надбавки на деякі категорії продуктів.
Проектом постанови передбачається змінити пункт 41-4 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 N 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVІD-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», а саме встановити граничний рівень торговельної надбавки в розмірі не більше 10 відсотків від оптово-відпускної ціни на такі продукти:
хліб житньо-пшеничний, батон, крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого гатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку), молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), олію соняшникову, яйця курячі категорії C1, птицю (тушку курячу) та масло вершкове жирністю 72,5 відсотка,
з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов'язаних із реалізацією кінцевому споживачу.
Ініціатива Міністерства обґрунтована таким.
З початку 2021 року на внутрішньому ринку спостерігається тенденція до зростання споживчих цін на продукти харчування.
За даними Держстату, з початку року (листопад 2021 р. до грудня 2020 р.) середня споживча ціна зросла:
Тож, в Мінагрополітики вважають, що формування цін на вищезазначену продукцію потребує державного регулювання. Таким чином намагаються стабілізувати цінову ситуацію на основні продукти харчування в умовах поширення на території України коронавірусу.
Раніше Міністр МВС розповів, коли підвищать заробітну плату правоохоронцям і звідки на це взялися гроші.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.