«Слуги народу» акцентували увагу на одній з основних проблем виноградарсько-виноробної галузі України: підприємства, які вже тривалий час не мають жодного виноградника посідають перші позиції у виробництві коньяку.
Данилом Гетманцевим, Романом Каптєловим та іншими було подано законопроект №2431 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання вітчизняної сировини.
Так, 2014 року Верховна Рада повністю виключила з положень Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» будь-які згадки про необхідність використання вітчизняних коньячних спиртів при виробництві коньяку в Україні.
Таке скасування, на думку автора законопроекту Данила Гетманцева, дало можливість (і досі дає) виробляти товар під назвою «коньяк України» без жодного вітчизняного компонента, і більшість заводів України почали працювати на імпортних коньячних спиртах.
Отже, законопроектом №2431 пропонуються зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», у якому:
Крім того, термін «коньяк України» планується привести у відповідність до положень ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови», в яких колекційні коньяки відносяться до марочних.
У випадку прийняття законопроекту його ініціатори пропонують наступний алгоритм обов’язкового запровадження використання при виробництві коньяку України вітчизняних коньячних спиртів: 2020 року частка вітчизняного спирту має становити 20% з поступовим підвищенням до 85% з 2027 року.
Такі зміни, вважають «Слуги народу» спрямовані на підтримку та захист вітчизняного виробника й розвиток виноробства в Україні.
Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабмін схвалив низку законопроектів та постанов для європейської інтеграції.
Крім того, ми писали, що парламент схвалив скасування монополії на спирт.